Els ciutadans poden desobeïr, els poders públics no poden. I si ho fan, estem davant d’una de les moltes formes de fer la revolució: saltar-se les lleis, per les braves, i fer-ne de noves. Això no serà legal, però és perfectament possible. Si no ho fos, els Estats Units d’Amèrica no existirien. Qui guanya converteix la revolució en un nou ordre constitucional, posa el comptador a zero i tornem a començar.
Tanmateix aquí ho estem barrejant tot i al final potser sí que acabarem fent un pa com unes òsties, mentre ens pensem que estem jugant a “la puta i la Ramoneta”.
La desobediència civil surt de la societat civil. No de les institucions, no dels partits. Els partits polítics, sentint-ho molt, formen més part de l’Estat, en sentit ampli, que de la societat: si no, per què es financen bàsicament amb diners públics? No agrada pensar això, ja ho sé, i serien infinitament millors i més lliures uns partits finançats al 100% pels seus membres. Però no es pot estar a missa i repicar.
Per tant, la qüestió s’adreça directament als ciutadans, per desgràcia dels governs de Barcelona i de Madrid, que no sé si han previst que això els supera: és la gent qui decidirà si es revolta pacíficament o no. Ni els polítics, ni els funcionaris, ni els partits ni els advocats de l’Estat ni els guàrdies civils: la gent. És la gent qui està ara convocada a revoltar-se i saltar-se les lleis a la torera o a passar pel tub. Ja veurem què fem com a ciutadans…
Estem fent un pas cap a un experiment tan interessant com perillós: el poder, en mans del poble. Les velles teories democràtiques ja diuen això, ja, però després el sistema representatiu s'encarrega d'aigualir-ho i de controlar les temptacions del poble…
Saltar-se el sistema s'anomena revolució, revolta civil, el que es vulgui. I qüestionarà tant el poder del govern i parlament de Madrid com els de Barcelona, i les respectives castes. I després, el diluvi.
Entre el seny i la rauxa, si no vigilen i acaben de muntar la tempesta perfecta, que no falta gaire, hi ha en marxa un tsunami que els passarà pel damunt. Perquè la gent està emprenyada, decebuda i fastiguejada per moltes coses alhora: no només es revoltarà per votar -si ho acaba fent, que no és tan fàcil i ja ho veurem-, sinó per engegar a fer punyetes tot un sistema. Que està fent mèrits de sobres, per cert.
(29 setembre 2014)