Mentidetes Europees S.A.


No, no em refereixo als abusius i escandalosos fons de pensions dels eurodiputats, pobrissons ells, que han de pensar en el dia de demà... Ni en la fantàstica trola de la dimissió de Magdalena Alvarez, “antes partía que doblá”, i aquí “partía” deu ser de partir-se de riure de tots nosaltres... No, no va de diners ni de subterfugis legals per muntar-s’ho. Va de democràcia a l’estil europeu. 

Rebobinem una mica i tornem a la campanya electoral de les passades europees, aquell terratrèmol que encara estem païnt... Una de les grans promeses: el president de la Comissió Europea serà el que decideixin els ciutadans. Guauuu, espectacular. Ja ens tens a tots celebrant un pas endavant cap a al democratització de la Unió Europea. Sí, ens ho venien com si triéssim “el president europeu”, quan en realitat triàvem un parlament que decideix poquíssim o no-res (com els d’aquí, no ens enganyem) i ens feien creure que la Comissió Europea és de veritat un govern, quan no deixa de ser una mena de comissió gestora, i encara gràcies. Però era un pas endavant. 

Conclusió de tot plegat? Ahir el caps de govern i d’estat europeus triaven Juncker. Sí, el guanyador, però no l’han triat per raons democràtiques, sinó per canvis de cromos entre ells, que inclouen, al temps, la “grosse koalition” a l’estil alemany: democristians i socialdemòcrates units per gestionar el sistema i imposar reformes. Com el tractat (ara secret) amb els Estats Units, que dinamitarà definitivament el model social europeu. 

Oh, Europa! Només ha passat un mes des de les eleccions i ja hi som, més que res perquè mai no va canviar res: el programa neoliberal continua imparable, amb socis suïcides com la socialdemocràcia. Es comença per Juncker, es continua amb el mercadeig de comissaris i càrrecs (ànim, de Guindos, t’ho mereixes, Lehman Brothers al poder) i s’acaba amb el tractat comercial entre la Unió Europea i els Estats Units. Qüestió de mesos: el full de ruta està traçat i s’anirà complint pas a pas. Amb europeïsme i alegria, per suposat, que queda molt lleig això de ser euroescèptic...
(28.6.2014)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes