El peatge de l'AP-9

No, aquest peatge no ens queda aprop, cosa estranya. Es a Galícia, entre Vigo i Pontevedra. Uns trenta quilòmetres d'autopista que li costen al conductor uns 3,50 euros. Amb raó o sense, els usuaris es queixen amargament d'unes tarifes que han augmentat (no deuen ser pas les úniques, oi?) de forma desmesurada els darrers temps. 

Troben, és clar, que paguen més que a qualsevol altre lloc d'Espanya. I la ministra de Foment, sempre tan pendent de garantir la igualtat entre els espanyols, intervé directament per aconseguir una rebaixa substancial. Per una qüestió de justícia, diu: no pot ser que a una província paguin més que a una altra. Potser estarà això relacionat amb les eleccions gallegues? Com la pluja de milions per al nou AVE faraònic? En fi, deixem-ho estar. Però ja que detectem aquesta sensibilitat insòlita en el "Gobierno de España", comparem tarifes? 

L'autopista Terrassa-Manresa surt per una mica més de 4 euros els laborables i set i mig els festius. De Terrassa a Les Fonts, entre 1,35 i 2,45. Els túnels de Vallvidrera, de 3,62 a 4 euros. L'autopista del Garraf o la del Túnel del Cadí, pels núvols. Segur que és a Galícia on es paguen les autopistes a preus d'escàndol? No sé, com a mínim es pot dubtar, oi? Ah, per cert, ara recordo que s'havia parlat molt de posar peatges a algunes autovies -faraòniques també- de les espanyes, per recaptar uns calerons. Doncs, res, idea descartada: sembla ser que afectaria molt el transport per carretera al sud, al nord, a l'oest, a l'est... Però no tant al nordest, que és justament on estem nosaltres dintre de la península: segur que és pura casualitat. 

Com tantes altres: comences i no acabes. I quan veus tanta sensibilitat per la igualtat entre províncies, tanta delicadesa, tanta passió per la unitat de mercat (quin bonic eufemisme han trobat, amb part de raó), tanta comprensió envers conductors i transportistes, quan veus com el president gallec es vanta de quadrar els números emb rigor (no com altres, eh?), quan veus que hi ha tantes coses que mai no canvien ni canviaran, et venen unes ganes... Unes ganes...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes