11-S: el país que es mou

(8.9.2012). Si fins hi tot ho reconeix el Financial Times, una de les bíblies de la revolució conservadora que ens portarà a la ruïna, deu ser veritat. Aquest país, Catalunya, s'està movent. Costa de saber cap a on va, però és absolutament evident cap a on no va: s'allunya d'Espanya. O dit d'una altra manera: molta gent, entre la qual m'hi compto, se sent cada vegada menys seu l'Estat Espanyol, que no és el mateix que la gent, el passat, les experiències viscudes amb la "marca" Espanya. 

La casta política, econòmica i militar que té segrestada la idea d'Espanya no té la més mínima intenció ni d'escoltar ni de canviar. Bé, alguns canvis sí que els tenen ja al cap: acabar d'una punyetera vegada amb l'anomalia autonòmica, aquesta distorsió que els impedeix gaudir de la mena d'unitat que els agrada, els excita i els convé. 


Aquí ja anem entenent la idea, amb major o menor grau de radicalisme, amb mani o sense, amb estelada o sense: la crisi serà la tempesta perfecta per centrar Espanya, perquè la casta -incrustada fa segles al cor d'un Estat que no és ni ha estat mai de tots- torni a imposar el seu model. Cert que els més llestos dintre d'aquesta casta no tenen intenció de provocar, per no arriscar: detecten el perill. I segons com vagi la manifestació (aquí som especialistes en grans manifestacions que després desapareixen misteriosament en el Triangle de les Bermudes), mesuraran el to i els gestos. Res més. El guió romandrà inalterable: el tema  no és més o menys Espanya, sinó qui fa nosa al poder d'una casta convençuda del seu dret a tenir tot el país als seus peus. 


Per això hi ha cada vegada més gent que es va movent, que transpira, que fa suaus o radicals viratges, que dubta, que va donant-li voltes a la convicció definitiva: Espanya, en mans d'aquesta casta, no té remei. I no en tindrà. El dia que t'adones d'això comences a veure que tu et mous mentre molta altra gent es mou, amb infinits matisos. Per sort aquest és un país plural i divers: aquí rau una de les claus de la seva fortalesa i la seva feblesa. Però, amb els matisos i confusions que es vulguin i fins que ens aclarim, cada dia està una mica més clar que el passat és ja passat, que hi ha moltes coses a les quals en el futur respondrem amb un "no". 


D'aquí a un parell de mesos veurem si ens hem mogut més o som al mateix lloc... Tot podria ser.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes