Potser és hora de fer algun pacte d'Estat, no?

Als països seriosos, o als que funcionen bé, quan les coses es posen negres arriba sempre el moment de fer acords de mínims. Si tenen ganes de marcar una mica de solemnitat en diran pactes d’Estat, però el nom no fa la cosa. Es senzillament la capacitat d’entendre que en determinats moments, en determinats temes, cal aparcar les batalletes partidistes, arremangar-se, pensar a mig i llarg termini, comprometre’s amb els interessos generals… Coses així, tan boniques com difícils. 

A Espanya aquestes coses no passen. Tampoc a Catalunya, és clar: fa uns cinc o sis segles  que ens anem assemblant... 

Molt excepcionalment, però molt, a vegades s’arriba a acords amplis en temes dramàtics o simbòlics. Però no és la norma. No ho ha estat ni amb el terrorisme! Aquí impera el curt termini, el soroll mediàtic, el repartiment de culpes a tort i a dret, la vella i coneguda tàctica quotidiana de fer la traveta a veure qui ensopega. La culpa és de tothom i de ningú alhora. Fins i tot de la pròpia societat, no massa interessada en la cosa pública, més enllà de les aparences. 

De tant en tant, tothom coincideix en què cal arribar a grans pactes d’Estat o del que sigui, però grans. Ara, per exemple, hi ha a la societat una creixent demanda de grans acords. No és un tsunami, no hi ha manifestacions als carrers o les places. Però, entremig del desànim col.lectiu, apareixen de tant en tant algunes veus. Algunes enquestes ho reflecteixen també, amb certa freqüència: posin-se d’acord en les qüestions bàsiques, aparquin els interessos partidistes per a avui o per a demà, tinguin generositat, visió de futur, facin història… 

Res, ni cas. Tàctiques, les que vulguis. D’estratègies, orfes, per variar. També és cert que el propi sistema polític, la maquinària que s’ha anat muntant en les darreres dècades, dificulta molt la gestació d’acords profunds i que perdurin. Si tot es planteja en clau escenogràfica, si la norma és qui fa més soroll o arreplega més titulars, si res ni ningú no premia als que siguin capaços de donar el pas, seguirem com fins ara, a no ser que un terratrèmol pavorós destrueixi en vint segons mitja Espanya. Clar que, segons com es miri, potser ja està destruïda, sense fer tant soroll ni tanta pols... No sé, a la vista del paisatge devastat, jo diria que ja va essent hora… (Diari de Terrassa, 17.05.2012)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes