Autopistes en fallida

Espanya és així. Singular, com a mínim. I la crisi té la virtut (que ens podíem haver estalviat, però que haurem d'empassar-nos fins a la darrera i més amarga de les seves conseqüències) de posar-nos davant dels ulls la mena de país que tenim i que hem fet o que ens han fet. A quin país del món poden fer fallida les autopistes? Potser a l'Uzbekistan? No, a Espanya. Ja en tenim unes quantes que estan a dos mil.límetres de l'abisme. Cap d'elles a Catalunya, evidentment: aquí les autopistes es fan com cal, amb esclaus condemnats a utilitzar-les pels segles dels segles, i si paguen amb visa, molt millor. En tenim nou de molt fotudes, entre les quals les radials de Madrid, la Madrid-Barajas, la Madrid-Toledo i la Cartagena-Vera. 


Què pensa fer l'Estat? El mateix que amb la banca: nacionalitzar-les. Es a dir, socialitzar pèrdues. Una estratègia molt similar a la de l'AVE: paguem entre tots trens futuristes que no porten enlloc, absolutament ruïnosos, però que ajuden a consolidar la unitat d'Espanya. Tranquils: a Catalunya, si fós possible, faríem el mateix, el nacionalisme enterboleix els números i les neurones a qualsevol indret del món. Aquí també faríem un AVE entre Picamoixons i Sant Just de Fostcentelles, pel bé de la pàtria. L


a diferència és que no podem fer AVEs (el de França el veuran els nostres néts, amb una mica de sort) i que només ens permeten tenir alguns descomptes en les autopistes de peatge. D'autovies, a l'estil hispànic, no en tenim, i les poques que podríem tenir, com el quart cinturó, les matem nosaltres mateixos: si fos de peatge ja estaria fet, oi que no ens hem d'enganyar més del compte? Doncs això. Ara només ens faltava rescatar autopistes inútils, perquè l'AVE ja el tenim rescatat amb efectes retroactius. Fa goig de veure com hem entès en aquesta península això de ser europeus i competitius i dinàmics: una sèrie de peatges ruinosos i orientats cap al no-res. 


Ah, perdó, gairebé me n'oblidava: la culpa és de la crisi, clar.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes