Torna'm les claus i paga tota la vida, esclau

Que una persona o una família perdin la seva casa per no pagar la hipoteca és duríssim però és just. I segurament inevitable quan no hi ha manera humana de pagar el que es deu. Però que aquesta persona o família quedin de per vida amb uns deutes impossibles de pagar, a més de perdre el pis, és escandalosament injust, cruel i brutal. Són persones condemnades a l'esclavitud, a una forma moderna de ser esclaus d'un banc que es queda el teu pis per molt menys del que val, que no vol assumir el risc de pèrdua de qualsevol negoci i que pretén cobrar-te el que et queda per pagar la resta de la teva vida, amb els interessos corresponents i els recàrrecs que més convingui. 

Això és el que passa a Espanya i, encara que hi hagi altres models al món, alguns millors i d'altres semblants, no treu que sigui una autèntica vergonya que aquesta societat toleri amb tanta tranquil.litat tot això. I que els poders polítics de veritat, els que tenen el poder de veritat a Madrid, i la representació de la sobirania nacional, de dretes o d'esquerres, ho tolerin. 

Ara el govern fa un petit gest: un codi de bones pràctiques d'adhesió voluntària per a entitats que vulguin perdonar-los la vida als més pobres, a les persones de rendes més baixes que ho hagin perdut tot. Fantàstic. Es millor que el que tenim? Podria ser, una miqueta, d'acord. Això és millor que res. El PSOE no va arribar ni fins aquí, passivitat que no sé si hi ha algú d'esquerres que la pugui entendre o explicar...

 Però continua essent una vergonya, que possiblement serveixi per dissimular tot el que aquesta societat està comprometent, en present i en futur, per tapar els forats de dimensions còsmiques del nostre sistema financer. Continuem salvant bancs i condemnant persones, ficant milers de milions a un pou sense fons i matant les poques possibilitats que tenim de recuperar l'economia productiva, de crear o mantenir alguna cosa enmig del naufragi. I ara ens venen amb un codi de bones pràctiques, delicadament voluntari, faltaria més, com si fos la solució a una injustícia flagrant, escandalosa, que bé deu tenir còmplices a tot arreu quan continua existint com si no passés res al món. 

Ho podem canviar tot menys les hipoteques, oi? I això és la sobirania nacional o del poble, tan sagrada i tan suprema i tantes coses superlatives més?

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes