Aquest país necessita una mica de mà dura

Segurament, de tots els problemes que ara mateix ens assetgen, el dels delinqüents multireincidents no és ni el més greu ni el més urgent. Segurament, també, és un clàssic recurs de dretes per entretenir el personal amb el discurs de la seguretat i la mà dura: el mateix fa el conseller Puig a Catalunya. I no li va gens malament, fent de sheriff. El guió de "llei i ordre", si no et passes en la dosi ni perds les formes i el respecte als grans principis, agrada i funciona transversalment, més enllà de les barreres dreta/esquerra. 


Per això el nou ministre Fernández Díaz, gran virrei del PP català, ha començat per aquí: no cal ser expert en temes policials o de seguretat, sinó tenir un afinat sentit de l'estratègia i de l'opinió pública. El tema, només apuntat tot just començar l'any, donarà molt de si. 


Mentre ens asfixien lentament i encara continuem atrapats en l'acolloniment col.lectiu, podrem fer grans debats sobre la política de seguretat o d'ordre públic: no trigarem a tenir dades de tal o qual delinqüent que arrossega 1.425 detencions o 484 minicondemnes o qualsevol altra xifra escandalosa. I si a sobre cobra algun subsidi públic o és immigrant i sense papers, millor encara: tot això alimentarà la foguera. 


Aquesta és la ratlla on se separen les polítiques de dretes i d'esquerres: que una sèrie d'individus prenguin el pèl a la societat i abusin del sistema, justifica canviar les lleis i castigar-los. Això no és de dretes, és pur sentit comú i fins i tot bon govern. On comencen els problemes és en l'ús de l'ordre públic com a cortina de fum per distreure o espantar la gent. O per calmar les masses a base de populisme i demagògia. O senzillament per donar la sensació que ningú (ni el rei i família, oi?) no està per damunt de la llei...


Ah, això sí, d'endurir les lleis (o simplement aplicar-les) a tots els que estan estafant i robant a gran escala a aquesta societat, ni una sola paraula. Faltaria més. Hi ha coses que ni es remenen ni es toquen. I mira que per multireincidència o alarma social no serà...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes