Lady Gaga i el Lost Mountain Ins

Entre les moltes coses que en aquest país s'han fet, es fan i es faran amb els peus (o amb allò que tenim una mica més amunt, just on acaba l'esquena) no és just incloure-hi l'esforç titànic que estem fent en educació. De tant en tant hi ha alguna petita notícia que ens ho recorda i que reivindica aquest esforç. 

Es el cas, per exemple, de l'institut terrassenc Mont Perdut, que ha estat l'únic centre espanyol seleccionat en un concurs a escala mundial organitzat per Oxford University Press. Un grup d'estudiants va crear un pòster interactiu amb una entrevista imaginària a Lady Gaga i ha quedat entre els sis guanyadors. Un bon amic m'ho explicava l'altre dia, com qui troba una humil floreta enmig d'un desert immens: no tot està perdut, hi ha esperança, gent jove que puja i que té empenta. Tenia tota la raó. Segur que en educació es pot fer molt millor, segur que es poden rendibilitzar més els diners públics que hi dediquem, segur que es pot exigir més als alumnes i als professors, a més de tractar-los millor, però és indecent reduir -com s'està fent- l'educació a una caricatura. Però també és cert que estem fent un salt endavant històric, que acabarà donant fruits un segle o un altre. 

El contrast és brutal amb els esforços que fan els que redueixen l'educació, la sanitat o el benestar a una caricatura: un grapat de babaus i ganduls que no mereixen ser educats, una colla de iaies i aprofitats que només busquen receptes caríssimes i atabalar els metges o col.lapsar les urgències, els galtes que es beneficien del benestar... Evidentment, la caricatura és necessària per desacreditar el sistema i justificar tanta retallada estúpida i traidora, tant d'entusiasme dedicat a destruir el que hem anat construint i que sens dubte es podria salvar tot i fent-hi retocs i reformes. Però hi ha poderosos interessos en joc, gent a la qual no li convé ni el benestar ni la justícia ni una certa igualtat d'oportunitats. 

Tanmateix, els alumnes del Mont Perdut, i molta altra gent, demostren una i altra vegada que no anàvem tan desencaminats amb això de l'estat del benestar...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes