Bon any nou 2002

No, no m'he equivocat. Ni en els bons desitjos ni en l'any. Sí, al full de calendari, o al mòbil o al'ordinador, apareixerà demà l'any 2012. Ni cas. Aquesta mitjanit no entrarem en el 2012 sinó en el 2002. Aproximadament, és clar. Ja fa tres anys que anem retrocedint, fent una mena de retorn al futur que acaba portant-nos al passat. Els viatges en el temps tendim a imaginar-los orientats cap al futur, que és el que més ens inquieta i fascina. Aquest, però, va en la direcció contrària: un compte enrera que no sabem on s'aturarà. 

A tots els efectes, estem apropant-nos al moment del big-bang que es va produir a finals de segle XX, als anys norantes, quan es va començar a crear l'espiral de crèdit i de totxo que ens ha portat literalment a la ruïna. 

Sí, no són coses boniques de dir ara que ens preparem per celebrar la revetlla, acomiadar l'any i desitjar-nos tota la felicitat del món en l'any nou que estrenarem en poques hores. Què hi farem. Les coses són com són i no com ens agradaria. La qual cosa no ens fa per força més desgraciats ni ens ha de deprimir: la lluita comença a anar bé en el moment en què tens clar contra què t'enfrontes i no t'enganyes gens ni mica. 

O sigui que preparem-nos per recomençar el 2002 i per tirar encara una mica més enrera, fins que un dia ens adonarem que hem tocat fons. No serà demà ni el mes que ve: trigarem. Fem-nos a la idea que ens situarem en el 1998 o el 97 o el 96, aquesta és més o menys la línia en la que podrem escriure: fins aquí va arribar l'aiguat. 

Tenim la possibilitat de refer el guió d'aquests anys demencials i escriure'n un de més sensat o simplement enyorar la falsa prosperitat que ens ha portat al precipici: els dos camins són possibles ara mateix. Cadascú que faci el que pugui i que no se n'oblidi que ningú no arriba tot sol enlloc. O sigui que bon any i bon viatge al futur, amb parada obligada en el passat. Perquè el futur, per negre que estigui el cel en plena tempesta, està més enllà i hi podem arribar, segur. Amb penes i treballs, hi arribarem algun dia. 

El 2012 no, però sí un any d'aquests...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes