No es venen (segons quins) cotxes

Les queixes dels venedors de cotxes, un mes i un altre, són dramàtiques. Les xifres, clar, són espantoses, sobretot si les comparem amb els anys dels totxos d'or. I una mica menys si les comparem amb èpoques més normals. I entenem per èpoques més "normals" aquells temps en els quals no era "normal" vendre o guanyar cada any el doble que l'anterior: el creixement, si n'hi havia, era lent. Com és i ha de ser, si no et toca la loteria. Però bé tenen dret a queixar-se, clar que sí: aquest país ja és una pura queixa col.lectiva. 

Tanmateix, tot i acceptant que és cert que no es venen cotxes, la veritat és que no es venen gens ni mica segons quins cotxes i que a canvi es venen a dojo determinats models. L'automòbil és un molt bon indicador, que ajuda a entendre què passa a la nostra societat. 

Veiem les dades del mes de setembre, comparades amb el setembre del 2010. Baixen gairebé un 23% les vendes de cotxes petits. També baixen un 9% les vendes d'utilitaris -com l'Ibiza- i un 13% les de cotxes familiars compactes, un Mégane o un Golf, per entendre'ns. També baixen un 20% els monovolums mitjans, com un Picasso. La majoria de segments baixen en major o menor proporció i pugen alguns com els monovolums grans o els tot-terreny. Diguem que els cotxes que sol comprar la gent "normal" en general baixen de forma notable. Quins pugen? Les berlines de representació: Mercedes, Audi A7 i A8, BMW sèrie 7... I no poc precisament: les seves vendes s'han incrementat en un 150%. El percentatge pot semblar enganyós, perquè són pocs automòbils en xifres absolutes. I a més, evidentment, hi ha molts factors en joc. Però un d'ells és que la crisi no és igual per a tothom. Ni tan sols exixteix per a tothom. 

I aquest no és l'únic indicador que dóna pistes sobre l'increment de la desigualtat: una ullada als resultats anuals de les marques i productes de luxe permet fer-se una idea força aproximada del que està passant. Uns es fan més rics i molts, la majoria, es fan més pobres. I això tot just acaba de començar...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes