Mil cimeres per als objectius del mil.leni

O sigui cap al dos mil nou-cents noranta, aproximadament. Al ritme que va el nostre món, aquesta és la data en la qual assolirem els ambiciosos objectius del mil.leni que es fixa l’ONU. Acaben de fer una d’aquelles reunions d’alt nivell que serveixen per a tot menys per al que posa en la invitació oficial, han omplert els mitjans de comunicació de grans i belles paraules, d’objectius i propostes, i apa, cadascú cap a casa seva que tothom té molta feina i ja ens veurem. Queda algú en aquest món que es cregui tota aquesta retòrica? No s’ho creuen ni els mateixos que la protagonitzen, per molt bonic i noble que quedi tot plegat. Ara les ajudes al subdesenvolupament es van frenant a tot arreu perquè, lògic, hi ha urgències de portes endins i reclamen tots els recursos disponibles. Però quan hi hagi èpoques de prosperitat, tampoc no creixeran massa: és un d’aquells temes eterns, que tranquil.litza les consciències, queda bé davant l’opinió pública, que sol estar ben predisposada –crisis al marge- a contribuir a millorar el món una mica. De moment, la gent tampoc no està en aquesta línia: ens preocupa infinitament més resoldre els nostres problemes immediats.

Però en el fons, tampoc no passa res. El món no es canvia a base de taxes a carregar als moviments bancaris, ni es resoldrà així la pobresa ni la misèria o el dolor en el qual viu una part vergonyosament gran de la humanitat: el sistema necessita pobresa i misèria estructural, així com guerra i violència estructural. Forma part del disseny global, del repartiment de la riquesa, de les relacions de poder. I interès, el que se’n diu interès a canviar el món, no hi ha cap país que en tingui ni cap govern que s’ho pugui permetre. Per això és sensat que els objectius es fixin de mil.leni en mil.leni…

Sense presses, que no convenen a ningú: en tot un mil.leni encara poden organitzar unes tres o quatre mil cimeres internacionals per lluitar contra la pobresa i la misèria.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes