Pirateria legal: el preu de la llum

Es pot fer una estafa gegant amb permís del govern i de la gran majoria de la classe política? Sí, es pot. I perfectament legal. És el que ens fan amb la benzina, per exemple, des de fa segles, i no passa res: puja perquè puja, com si fos un fenòmen extraterrestre i incomprensible, i no baixa perquè no baixa. Per la mateixa raó: es tracta de fenòmens inexplicables racionalment, que només podem entendre si partim de la conxorxa entre poders polítics i poders econòmics en contra dels clients i dels ciutadans. 

Però l'electricitat supera amb nota l'estafa de la benzina. Gràcies, fonamentalment, a al complicitat del poder polític, que no és només el govern espanyol i català. El rebut mitjà al mes de novembre ha pujat un 2,3%. És la setena pujada mensual consecutiva, justificada en unes vagues explicacions sobre els mercats elèctrics: també ens podien explicar una història de pirates i serviria igual, perquè aquests mercats senzillament no existeixen, són una ficció. De manera que aquest any ja anem cap a un increment del 20%, ni més ni menys, de la factura. I ens ho venen, hàbilment, dient que hi ha una certa rebaixa sobre l'any passat… Doncs res, agafem un rebut de fa deu anys, un de fa cinc, un de fa dos i comparem-los. 

Han apujat l'electricitat tot el que han volgut amb la complicitat dels governs i de gran part de les oposicions, hem de suposar que a l'espera de favors, portes giratòries i altres meravelles. Paguem molt més del doble que abans, sense cap mena de justificació objectiva: ni guerres, ni sequeres, ni tempestes solars. Res. Pura especulació, pura avarícia i pura pirateria amb permís de la política, enmig d'una gran indiferència generalitzada. 

Guanyen milers de milions més que abans, tallen l'electricitat a qui els surt dels nassos, es passen les lleis per on tots sabem i encara ens donen consells per estalviar energia i ser més sostenibles. Tenen la cara més dura que un comptador intel·ligent i que el BOE, el DOGC i els partits que els protegeixen i els donen carta blanca per robar a tort i a dret. I no passa res. La Gürtel, els EREs andalusos o els Pujols, al costat d'això, són una broma. I no passa res. Però tampoc no ens equivoquem: la culpa, en el fons, és nostra, dels ciutadans. Per permetre dòcilment, estúpidament, que no passi res.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes