La Generalitat informa que...

El govern de la Generalitat (el que havia de ser “dels millors”) no té prou feina. Amb “el procés” encallat (i ara per ara directe cap al desastre), amb unes finances catastròfiques (per culpa dels darrers governs catalans, també), amb una obra de govern pobríssima, no tenen res millor a fer que entretenir-se a donar-nos consells. Sota l’eslògan “La Generalitat informa que…” ens van bombardejant amb tòpics vulgars, sota l’excusa d’informar-nos de coses que suposadament ens interessen. 

Un dia ens alliçonen sobre els trastorns alimentaris, un altre sobre els perills d’anar en moto, sobre les drogues o sobre qualsevol altre tema en el que ens tracten, per variar, com a menors d’edat… Segurament és una manera discreta de mimar els mitjans de comunicació més afins, dintre de la tradició -tan catalana i espanyola- de subvencionar diaris, teles, ràdios… i sotmetre’ls perquè siguin obedients. 

Però també forma part de la vella tradició hispànica que podríem anomenar com a  “policia dels costums”. O sigui, dir continuament als ciutadans què han de fer. Pel nostre bé, clar, per la nostra salut, seguretat, felicitat… El to sembla neutre i la informació sembla objectiva, però no ho són mai en absolut: aquesta i altres campanyes es basen sempre en la distinció entre el que està bé i el que està malament. Com si necessitéssim que el govern ens ho recordi cada dos per tres, una mena de mama o papa pesadets que et van dient: vigila amb això o allò altre… 

No és ingenu, gens ni mica, ni desinteressat, aquest complex paternal o maternal de sobreprotecció: és una manera de fer campanya institucional permanent i d’intervenir constantment en la vida de les persones. Com si fóssim ovelles desemparades i necessitades d'un bon pastor.

Per altra banda, la fórmula va de fàbula per dissimular el que no fan. Justament allò que els correspòn: governar i fer la feina que els toca. Sense justificar-se continuament per la falta de diners o les suposades maldats de "Madrid", que serveixen per amagar les de "Barcelona"... 

Doncs no. Deu ser que no tenen prou feina i encara els sobra una estoneta per adoctrinar-nos…

(3 gener 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes