Brindar amb Coca-Cola

Si la Coca-Cola espanyola no hagués estat tan cobdiciosa, tan poc intel·ligent, tan poc coherent amb la seva brillant estratègia centrada en la felicitat, hauria pogut ser la millor beguda de consens per celebrar l’any nou. De fet, Coca-Cola és encara, i de llarg, la marca més recordada de totes les que s’anuncien a les teles abans o després de les campanades. Inclosa la monumental cagada de Canal Sur… 

Però les grans televisions espanyoles han apostat un any més per la cervesa per brindar. Un detallet a tenir en compte, no per boicotejar-les, sinó per entendre de què van. Interessos comercials, clar, però també profunda miopia cultural i social. 

La millor beguda espanyola (sí, espanyola) que hi ha per brindar és el cava català o el de les altres zones vinícoles que s’han apuntat a aquesta DO. És a dir, el xampany que no es pot dir xampany ni “champagne”, però que no deixa de ser una versió lleugerament diferent d’aquest extraordinari i celestial beuratge. Ni vi negre, ni cervesa, ni suc de taronja, ni llet de soja o calimocho. Una copa de cava, amb les seves bombolletes, amb el seu “glamour”, amb la seva alegria. 

Però els del cava no paguen prou ni són prou espanyols, què hi farem. I la cervesa és molt hispànica, des del temps dels ibers. O sigui que les campanades, amb una birra, i anar tirant, que Espanya no dóna per a més. 

Brutal imatge per descriure l’estat d’un país com Espanya: una birra, un xandall, una dosi massiva d’horterades televisives, tertúlies cridaneres i misèria social a dojo. 

Però ni així aconsegueixen arribar a la sola de les sabates a la Coca-Cola. Una beguda i una marca que només pot anar malament a Espanya, on els seus gestors s’entesten a enfonsar-la. Una beguda que, com el cava o el xampany, promet felicitat i realment la dóna. Potser no per a les campanades (o sí, qui sap), però segur que per a molts moments de l’any que acabem de començar. Però el país no va per aquí. Aquest és el temps de la birra. 

Ara només falta que ens tornin a vendre la “zarzaparrilla” dels anys dels cotxes amb gasògen i ja haurem completat el retorn al passat…

(7 gener 2015)

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes