De pressa, de pressa... però sense anar enlloc

Ja sé que els temps no estan per demanar grans coses però no sé si porta enlloc disparar trets en totes les direccions, a tort i a dret, a veure si encertem en alguna diana. Això és el que estan fent amb el sistema fiscal, que si ja era caòtic, trampós i profundament injust, ara multipliquem el seus defectes fins que ens acabem fent l’embolic definitiu. 

Podria ser, per posar un exemple, que això de l’euro per recepta tingui un cert sentit moderador, especialment si algun dia arribem a saber quant de frau, d’abús o inconsciència aportem els usuaris. Només són 200.000 els que li posen jeta al tema? Em semblen pocs... 

Podria ser també que ajudi a pagar el deute amb les farmàcies, les mateixes que posen el crit al cel quan s’aplica: és el problema que té pertànyer al sector públic i creure’t que formes part del sector privat… Podria ser, eh?, molt condicional i hipotètic. 

Però tot s’aplica a la brava, corre, corre, que cal fer alguna cosa,  funcionin els ordinadors o no, encara que calgui fer els comptes amb una pissarra i un guix, l’important és recaptar, tapar forats, i anar tirant. Amb l’IVA ens faran una desgràcia similar. O amb tot altre impost, taxa, recàrrec, cànon, penalització o el que sigui.  

El resultat serà que els ciutadans pagaran més diners, sens dubte, però no per força les administracions recaptaran més: és un fenòmen no gens infreqüent en administracions i empreses quan es perd de vista el dibuix global. 

Ah, sí, clar, els nous governants a distància imposen, pressionen, amenacen… I cal fer els deures de pressa, de pressa. 

Però, segur que són aquests els deures que hem de fer? Segur? 

Cada dia en tinc més dubtes: no hi ha un dibuix clar, sinó un garbuix de coses que passen, de mesures improvisades, acceptem si cal que ben intencionades o inevitables, però sense visió global. Es una de les millors maneres que ha inventat la humanitat per estavellar-se: no entendre què estem fent, pensar per a avui o demà passat o abans d’ahir. Fer el que es pot fer avui i defugir el que cal fer, el que es pot fer, el que es pot millorar. 

Hi ha pressa, sí. Fins ara, sento dir-ho, el mètode ha resultat un fracàs absolut a les finances públiques i privades, banca inclosa. Alguna cosa deu fallar, dic jo, modestament. 

O és que algun dels invents ha funcionat, ni que sigui per casualitat? Ni un.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes