Entre tots, un dia podrem comprar també la Volkswagen


Volkswagen vol dir el cotxe del poble. I aquí (o allà), a les Espanyes, ens ho hem pres al peu de la lletra. "Pa'chulos" (o "pa'tontos"), nosaltres. Anem als fets que avalen aquesta agosarada afirmació. 1) Volkswagen fabrica a Navarra (estat semi-independent associat) uns quants dels seus models. 2) Els ven a una filial, VAESA, amb seu social a Barcelona. 3) VAESA els exporta a l'estranger, sense IVA, perquè la llei ho determina així. 4) Després la societat reclama a Hisenda la devolució de l'IVA pagat , cosa totalment legal també... 

Tot i que hi ha un petit detall, res, poca cosa: el primer IVA el paga a Navarra, que se'l queda senceret com a comunitat foral que és, però la devolució de l'IVA la rep de l'Estat. És a dir, amb diners de totes les comunitats no forals, entre les quals Catalunya, per variar. 

Ja ho he dit abans, poca cosa: posem que uns 2.000 euros per cotxe és el que financem entre tots, menys els estats associats del nord, que es queden aquests calerons i resisteixen la crisi molt millor que la resta. A Espanya, aguanten els que no paguen als altres (Euskadi, Navarra) o els que reben molt més del que aporten. O Madrid, clar, faltaria més, que per alguna raó (divina, sens dubte) és la capital d'aquest Estat tan arruïnat, tan saquejat, tan inviable. D'això, d'aquesta presa de pèl monumental, paral.lela a la de la banca, les immobiliàries, les autopistes, l'AVE i tantes coses més, en diuen solidaritat. So-li-da-ri-tat, cal pronunciar-ho amb veneració i fe absoluta. I a ningú no se li escapa el riure: aquest és el magnífic esquema sobre el qual s'aguanta la sagrada unitat de la pàtria. Poca broma. 

Però tranquils. El muntatge de la Volkswagen (consti que no els tinc mania, el millor cotxe que he tingut era un Golf) ens costa només 400 milions a l'any. Menys que Bankia o el FROB, o l'estafa del BCE i el deute. Des de quan fan aquestes coses lletges? Van començar el 1994.  I ara Hisenda els reclama els diners, procés que durarà anys i panys. El mateix, exactament el mateix, que triguen a crucifixar a qualsevol ciutadà normal. Justícia fiscal, en diuen. I tampoc no se'ls escapa el riure. Espanya ha estat, és i serà sempre un país molt seriós, això sí.

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes