Margie i Ronnie, aquella parelleta...

Sí, quanta conya amb aquella parelleta formada per Margaret Thatcher i Ronald Reagan. Molta més que amb la tercera figura del trio, Joan Pau II, que això dels papes encara imposa molt als humoristes. Però han guanyat i ens han guanyat. 

La llarga guerra va començar als anys vuitantes, quan la dama de ferro (aparentment, una mestressa de casa, com la Merkel, quina gràcia, eh?) o l'actor-president (aparentment un babau, oi?), a més del formidable actor global que va ser Joan Pau II, van acceptar l'encàrrec de canviar el món. No el van canviar ells, sinó els seus amos, però en fi, algú hi havia de posar la cara, no? 

Un dia de recolliment com avui, 1 de novembre, dia de visites als cementiris i record dels que hem perdut pel camí, no és mal dia per a un llibre revelador i depriment alhora. "Un largo Termidor", de Gerardo Pisarello, professor de la Central. Hi podem llegir la història que acaba amb la vergonyosa reforma de la Constitució espanyola, tan intocable i eterna ella, perpetrada aquest estiu amb nocturnitat i traïdoria: la rendició de la socialdemocràcia, ni més ni menys, davant un pensament liberal formidable, ben plantejat, ben comunicat, ben protegit pel poder de les elits mundials. Poca broma. 

Encara fem conya amb personatges de segona com l'Aznar, sí, o amb el seu gris successor Rajoy, però ens equivoquem: han imposat la seva agenda. 

El que passa i el que ens passa, tot allò que no entenem ni falta que fa, és fruit d'una estratègia impecablement executada. Ara arriba a la seva culminació: estem a les portes d'un món nou. Que no vol dir pas un món millor: és molt pitjor, sí, però és nou. Tot just l'estem estrenant: de fet, la nostra Constitució (és seva, però ens l'han fet nostra) és un text d'avantguarda. Per una vegada som líders mundials, que bé, eh? La Constitució és ara també un text de funeral: hem enterrat tota una època, unes esperances i idees, i gairebé ni ens n'hem adonat, més enllà de quatre amargues queixes... Toquen a difunts, vaja...

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes