L'imperi de la llei, paper mullat


(13.7.2012) Ja fa anys, quan estudiava coses rares com Dret Constitucional i preparava vàries oposicions (de les de veritat), m'impressionava aquesta expressió. L'imperi de la llei. Una manera solemne, potser desfasada, d'anomenar l'Estat de Dret: la llei és per a tothom i està per damunt de tothom, hi ha unes regles bàsiques sagrades, uns principis que aguanten tot l'edifici i que no es poden tocar excepte si la majoria es posa d'acord, seriosament, a tocar-los. 

Però, res, una pèrdua de temps i una ingenuïtat. Ni imperi de la llei ni punyetes. Tot i acceptant que la llei és humana i que totes les coses humanes són imperfectes, ni així es pot arribar a entendre el miserable estat de l'Estat de Dret en aquest país. 

Només és sagrat quan es tracta de la sagrada unitat de la pàtria. La resta, paper mullat. 

En aquest sentit, és interessant saber que el Tribunal Constitucional portuguès ha declarat inconstitucional la retallada d'una paga als funcionaris. No obliga a retornar els diners (el que s'ha perdut, perdut està), però imposa un argument claríssim: quan es tracta de mesures tan dures, s'han d'aplicar a tota la ciutadania. Conclusió? Acaben de fer molts amics: ara el més probable és que li treguin una paga a tot el país. Sense manies. Com aquí. Pobres portuguesos i pobres de nosaltres!

Ja em perdonaran si no utilitzo l'expressió "paga extra", perquè és un sarcasme, a no ser que recordem la del 18 de juliol. No importa quantes pagues es cobren. No n'hi ha cap que sigui extra o "graciable", el sou es compta amb el total anual, de la mateixa manera que les hores: això és el que es retalla. 

Però aquest és el país de la trampa, de la llei retorçada fins a aconseguir fer el contrari del que diu, de la Constitució de mentida excepte allò de la unitat indissoluble. 

I no em refereixo només a les retallades als funcionaris, no: hi ha encara milions i milions de persones que no han entès que tot plegat va contra els funcionaris i contra els que no ho són, contra els que tenen ERE i els que cobren menys però tenen feina, contra els aturats, contra els bons contribuents i contra els tramposos, contra els ciutadans decents i els que han abusat del benestar. Contra els ciutadans en general. 

Tot plegat va contra aquell ingenu i bonic imperi de la llei, tan democràtic, tan sòlid, tan impecable. I el que ens espera. A no ser que ens espavilem  

Share this:

 
Copyright © El blog de Joan Rovira. Designed by OddThemes